Beginnen in het oefengebied

Alle voordelen op een rijtje:

Op de klassieke manier van rijles geven wordt een leerling altijd thuis opgehaald en weer thuis afgezet. Dit is natuurlijk lekker comfortabel, maar kunnen we dit ook als efficiënt zien?


De volledige rijopleiding bestaat uit 4 modules. Vanaf module 2 is het gebruikelijk om naar een oefengebied te gaan waar je met veel variërende verkeerssituaties kan oefenen. Meestal zal dit de stad zijn waar je ook gaat afrijden. Zo'n 2/3 van de opleiding zal je dus elke les daarnaartoe en ook weer terug rijden. Om te laten zien wat er met de lestijd gebeurd, hebben wij een situatie geschetst:


Leerling A woont op Castellum in Houten. De reistijd tot de verschillende oefengebieden ligt tussen de 20 en 30 minuten (bij ideale omstandigheden). Voor dit voorbeeld nemen we dus de gouden middenweg: een reistijd van 25 minuten. Dit wordt verdubbeld tot 50 minuten, want Leerling A moet ook weer terug naar huis.

Van de in totaal 25 lessen (van 90 minuten) zal je in 2/3 van de gevallen naar één van de oefengebieden gaan. Afgerond naar beneden zijn dit 16 lessen. Vermenigvuldigen we die 16 lessen met de 50 minuten aan reistijd naar het oefengebied, dan komen we uit op 800 minuten. 


Het zal gemiddeld zo'n 7 minuten kosten om vanaf een gunstig liggend station te rijden naar het gewenste oefengebied. We moeten ook weer terug naar het station, dus per les zal je hier 14 minuten mee bezig zijn. Vermenigvuldigen we dit met 16 lessen, dan komen we uit op 224 minuten.


Beginnen we 2/3 van de opleiding vanaf een centraal punt in het oefengebied, dan hebben we dus een tijdswinst van om en nabij de 575 minuten. 575 minuten meer tijd om écht resultaat te halen!


Kijken we naar het milieu: een ritje van Houten naar Utrecht zal zo'n 20 kilometer zijn. Met de terugrit erbij opgeteld komt dit neer op 40 kilometer per les. Bij 16 lessen hebben we het dan over 640 kilometer. Dit is bij een gemiddelde benzine auto al ruim 40 liter aan brandstof. 


Starten vanaf een centraal punt in het oefengebied is:

  • Milieubewust: Besparing van tientallen liters brandstof 
  • Efficiënt: honderden minuten meer tijd voor écht rijles
  • Goed voor je portemonnee