Meest gestelde vragen

Hoe kan ik een theorie examen inplannen?

Je kan een theorie examen inplannen via de website van het CBR. Zorg ervoor dat je zeker kan op de ingeplande datum want je kan deze alleen binnen 24 uur weer annuleren.

Binnen hoeveel tijd kan ik mijn rijbewijs halen?

Met de Formule X opleiding is het mogelijk om al binnen 3 maanden je rijbewijs te halen. Met de reguliere opleiding duurt het gemiddeld 6 a 7 maanden.

Kan ik al rijlessen nemen zonder theoriecertificaat?

Het is bij de Formule X opleiding niet mogelijk om al te beginnen met rijlessen wanneer je je theorie nog niet gehaald hebt. Het is een vereiste om behaald te hebben voor je eerste rijles. Bij de reguliere opleiding kan je wel al beginnen met je rijlessen zonder dat het theoriecertificaat al behaald is.

Kan ik een praktijkexamen doen zonder theoriecertificaat?

Nee, dit is niet mogelijk. Het CBR stelt als eis dat het theoriecertificaat behaald is voordat je je praktijkexamen hebt. Mocht je dus een praktijkexamen inplannen zonder theoriecertificaat, en je zakt voor je theorie examen dan gaat het praktijkexamen dus niet door.

Hoeveel lessen heb ik nodig om mijn rijbewijs te halen?

Dit is heel erg afhankelijk per persoon. De ene heeft aan 20 uur les al voldoende. Iemand anders heeft er 100 uur voor nodig. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde cursist tussen de 40 en 50 uur rijles nodig heeft om te slagen.

Hoeveel kost het halen van je rijbewijs gemiddeld?

Dit is helemaal afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt. De gemiddelde cursist heeft tussen de 40 en 50 uur les nodig. Ervan uitgaande dat je 1 examen nodig hebt zullen de totale kosten tussen de €2500,- en €3000,- liggen.

Hoeveel lessen heb ik nodig om te leren schakelen?

Dit verschilt per persoon. De ene heeft het al na 4 uur door, de ander pas na 30 uur. De gemiddelde cursist zal hier rond de 10 uur les voor nodig hebben.

Kan ik ook examen doen in een automaat auto?

Dit is mogelijk. Je krijgt dan wel een extra code op je rijbewijs dat aangeeft dat je enkel in een automaat auto mag rijden. Na het afrijden in een automaat mag je dus niet rijden in een handgeschakelde auto.

Wat ga ik allemaal leren tijdens mijn rijlessen?

Met de RIS methode leer je stapsgewijs alle facetten van het autorijden. Je doorloopt 4 modules en elke module bestaat weer uit een heel aantal deelonderwerpen. Wil je meer weten over de inhoud van deze methode? Bekijk dan onze pagina Waarom FX Drive --> Lesmethode.

Hoe kan ik de rijlessen betalen?

Dit kan op verschillende manieren. Onze voorkeur gaat uit naar 3 of 4 termijnen. Uiteraard is een betaling in één keer ook mogelijk.
Wij hebben de voorkeur voor betaling per bank.

Hoelang duurt een proefles?

De proefles duurt ongeveer 90 minuten. Dit zal bestaan uit ongeveer 60 minuten rijden om het startniveau te bepalen. In de overige 30 minuten kunnen we nog het één en ander bespreken en stel ik een pakket samen gericht op jouw situatie.

Wat moet ik doen tijdens een proefles?

De proefles is bedoeld voor jou om kennis te maken met onze rijschool en voor ons om kennis te maken met jou. Het is handig om je voor aanvang van de proefles alvast goed in te lezen via onze website en mail over onze rijschool en onze regels. Dit zorgt ervoor dat je heel gericht vragen kan stellen. Daarnaast gaan we je startniveau bepalen. Dit betekent dat we je veel gaan proberen aan te leren in een hele korte tijd.. Op deze manier kunnen we goed inschatten hoeveel gevoel je hebt voor het autorijden en een zorgvuldige offerte voor je opstellen.

Moet ik een andere leerling ophalen tijdens de rijles?

Dit zal in principe niet gebeuren. Het ophalen en thuis brengen van andere leerlingen zien wij als inefficiënt. De volledige lestijd wordt besteed om jou rijles te geven zodat jij sneller stappen kan maken in het leerproces.

Vanaf waar beginnen de rijlessen?

De rijlessen beginnen meestal vanaf een centraal punt in jouw woonplaats. Dit doen we zodat er geen tijd verloren gaat aan het thuis brengen van een andere leerling. In sommige gevallen begint de rijles bij jou thuis. Hier wordt altijd vooraf duidelijk over gecommuniceerd.

Hoe gaat een praktijkexamen? En hoelang duurt het?

Het praktijkexamen leg je af bij een CBR locatie bij jou in de buurt. Het volledige examen duurt 55 minuten. Dit is inclusief een gesprek vooraf en achteraf. In totaal zal je ongeveer 40 minuten gaan rijden.

Tijdens het examen zal worden beoordeeld of je op een veilige, zelfstandige en vlotte manier kan autorijden. Alle aspecten van het verkeer worden getest, dit houdt in:
- Rotondes
- Grote verkeerspleinen
- Snelweg (in- en uitvoegen)
- Drukke kruispunten
- Woonwijken
- 10 minuten navigatie rijden
- 2 bijzondere manoeuvres

Naast deze onderdelen krijg je voor de rit ook een ogentest en aantal technische vragen over de auto.

De rit hoeft niet perfect te gaan(dit lukt geen enkele beginnende bestuurder), maar de examinator moet wel het gevoel krijgen dat ze je los kunnen laten. Na afloop van de examenrit krijg je direct de uitslag te horen.

Wat is een Tussentijdse Toets?

Een tussentijdse toets kan je zien als een proefexamen. Dit proefexamen wordt afgenomen bij het CBR, door een examinator van het CBR. Er wordt dus een echt examen nagebootst. Je kan hier echter niet voor zakken of slagen. Je kan er wel een vrijstelling voor je bijzondere manoeuvres voor verdienen. Mocht je de technische vragen over de auto goed beantwoorden en de bijzondere manoeuvres goed uitvoeren, dan hoef je dit niet meer te laten zien tijdens je echte examen.

De Tussentijdse Toets duurt 55 minuten. Dit is inclusief gesprek vooraf en achteraf. Je zal zo'n 40 minuten gaan rijden. Na afloop van de rit zal de examinator je advies geven in wat je nog kan verbeteren en of je de vrijstelling hebt gekregen.

Wat is een gezondheidsverklaring en waarom moet ik dit invullen?

Met een gezondheidsverklaring moet je antwoord geven op een aantal medische vragen. Dit kan gaan over bepaalde aandoeningen, een lichamelijke beperking of medicatie die je gebruikt. Op die manier kan het CBR beoordelen of het veilig genoeg is voor jou om je rijbewijs te halen. Je gezondheidsverklaring dien je bij voorkeur in voor je eerste rijles. Zo weet je zeker dat je geen onverwachte vertragingen oploopt.

Via deze link dien je eenvoudig je gezondheidsverklaring in:https://www.cbr.nl/nl/mijncbr/gezondheidsverklaring.htm