Opfriscursussen

Verbeter je rijvaardigheid

Held in parkeren

Met de opfriscursus ''Held in Parkeren'' gaan we in een paar uurtjes alle vormen van parkeren oefenen. De cursus is gericht op mensen die al een rijbewijs hebben maar het idee hebben het parkeren nog beter te kunnen.


De cursus is als volgt opgebouwd:


1. Introductiegesprek + theorie

Tijdens dit gesprek heb je een korte kennismaking met de rijcoach. Er wordt bepaald welke manier van parkeren de meeste aandacht nodig heeft. Daarnaast bespreken we ook een kort stukje theorie wat betreft het inparkeren.2. Vak parkeren

We gaan je aanleren achteruit in een vak te parkeren op 2 manieren. We leren je 2 technieken aan zodat je in alle denkbare situaties de auto kan inparkeren. Naast achteruit in een vak parkeren gaan we ook vooruit in een vak parkeren oefenen.


3. File parkeren

File parkeren is een van de moeilijkste bijzondere manoeuvres en er zijn een hoop mensen die bewust deze oefening vermijden. Hier zullen we dus ook aandacht aan besteden. We gaan zowel achteruit als vooruit file parkeren oefenen.


Wij zullen bij alle oefeningen de moeilijkheidsgraad opbouwen aan de hand van je startniveau. Het doel is om jou als cursist een flink aantal handvatten te geven waar je wat aan hebt in het dagelijkse verkeer. Na deze cursus is het belangrijk dat je zelfstandig aan de slag blijft gaan met deze handvatten. Uiteindelijk zal je merken dat het je steeds gemakkelijker af zal gaan als je het op de juiste manier blijft doen. Oefening baart kunst!


Met de cursus ''Held in Parkeren'':

  • Zal je aanzienlijk minder moeite krijgen met parkeren
  • Krijg je handvatten waarmee je kan blijven oefenen; ook na de cursus
  • Groeit je zelfvertrouwen achter het stuurZelfverzekerd over de snelweg

Met deze opfriscursus gaan we ervoor zorgen dat je zelfverzekerder wordt op hogere snelheden en je ten alle tijden de rust bewaard door de juiste technieken toe te passen.


De cursus is als volgt opgebouwd:


1. Introductiegesprek + theorie

Dit bestaat uit een korte kennismaking met de rijcoach. Samen gaan jullie het hebben over wat het voornaamste doel is van deze cursus. Dit kan per cursist verschillen en op die manier kan er nadruk worden gelegd op een bepaald onderdeel. Vervolgens een korte bespreking van de theorie die van toepassing is op de snelweg. We gaan hierbij in op zaken als verkeersborden, wegbelijning, snelheid, voorrangsregels en een stukje voertuig kennis.


De volgende onderdelen komen sowieso aan bod:


2. Invoegen

We gaan oefenen met het invoegen op een autoweg en/of autosnelweg. Dit doen we zowel bij korte als lange invoegstroken. 


3. Inhalen

Op meerdere manieren gaan we ons manoeuvreren door het verkeer. Soms is het gewenst om zelf in te halen, de andere keer om je juist door de ander in te laten halen. Hierbij zetten we spelelementen in om het leuk en leerzaam te maken. 


4. Volgafstand + ruimtekussen creëren

Het is van levensbelang om genoeg ruimte rondom de auto te hebben. Door hier bewust mee om te gaan houd je het veilig voor jezelf en voor het verkeer om je heen. Vooral op hogere snelheden!


5. Navigatie rijden

Een navigatiesysteem is niet meer weg te denken uit een auto. Zodra iemand naar een onbekende bestemming moet, wordt dit gebruikt. De een gebruikt Google Maps, de ander een TomTom apparaat of ingebouwde navigatiesysteem. Dit zorgt er wel voor dat een gedeelte van onze aandacht wordt weggenomen van het verkeer. Om het veilig te houden is een juiste verdeling van je aandacht belangrijk. Hier gaan we mee oefenen.


6. Overige onderdelen

In het introductiegesprek wordt besproken welke van de onderstaande onderdelen er nog toegevoegd worden aan de resterende tijd van de cursus:

- Uitvoegen; vooral korte uitvoegstroken kunnen pittig zijn.
- Avond rijden; dit moet afgesproken zijn bij het plannen van de cursus.
- Anticiperen + uitwijkmogelijkheden; Iedereen maakt weleens een foutje in het verkeer. Bij dit onderdeel gaan we oefenen hoe je fouten van andere weggebruikers kan voorspellen en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

- Drukke verkeersknooppunten; In deze situaties komen een hoop prikkels op je af. Wij gaan je aanleren deze situaties op de juiste manier te benaderen zodat je ten alle tijden de rust bewaard en de juiste beslissing kunt nemen.


Wij zullen aan de hand van je startniveau de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwen. Het doel is om de cursist de juiste tactieken en technieken aan te leren om alle aspecten van het rijden op een auto(snel)weg te beheersen.


Met de cursus ''Zelfverzekerd over de snelweg'':

  • Groeit je zelfvertrouwen op hoge snelheden
  • Leer je rust te creëren; ook in hele drukke situaties
  • Wordt je theoretische kennis bijgespijkerd
  • Leer je op een juiste manier je aandacht te verdelen met navigatie rijdenBijzondere manoeuvres

De opfriscursus ''Bijzondere Manoeuvres'' is bedoeld voor de mensen met een rijbewijs die het idee hebben niet vaardig genoeg te zijn in de kleine ruimtes. Een gebrekkige controle over de auto zal geen goede invloed hebben op het zelfvertrouwen van een bestuurder. De gevolgen kunnen zijn; een verminderde gevaarherkenning, besluitvaardigheid en doorstroming. Door je voertuigbeheersing te verbeteren zal je dus indirect ook vaardiger worden in andere aspecten van het verkeer.


Opbouw van de cursus is als volgt:

1. Introductiegesprek + theorie

Dit gesprek bestaat uit een korte kennismaking met de rijcoach waarbij jouw wensen worden doorgenomen. Daarnaast bespreken we een stukje theorie die van toepassing is op het uitvoeren van bijzondere manoeuvres.


2. ''Held in parkeren''

Alle onderdelen van de cursus ''Held in parkeren'' komen aan bod en wij zullen hiermee beginnen.


3. Omkeren

We gaan oefenen met het omkeren van een auto in verschillende situaties en op verschillende manieren. Keren door middel van steken, keren door middel van een halve draai en de bocht achteruit komen hierbij aan bod.


4. Hellingsproef

Bij dit onderdeel gaan we oefenen met het wegrijden vanaf een helling. We komen deze situaties niet veel tegen in Nederland, maar wanneer je op vakantie bent of toevallig stil komt te staan bij de in/uitgang van een parkeergarage is het wel handig dit te beheersen. We gaan dit op meerdere manieren oefenen; zowel vooruit als achteruit wegrijden en zowel met de voetrem als met de handrem.


De moeilijkheidsgraad wordt opgebouwd aan de hand van je startniveau. Na afloop van deze cursus zal je merken dat je meer controle over een voertuig hebt in de kleine ruimtes en zal je deze met meer vertrouwen uit kunnen voeren.


Met de cursus ''Bijzondere Manoeuvres'':

  • Wordt je vaardiger in de kleine ruimtes
  • Groeit je zelfvertrouwen achter het stuur
  • Krijg je handvatten waarmee je ook na de cursus kan blijven verbeteren in de bijzondere manoeuvres